Elk gedrag heeft zijn functie!
Wat doet mijn hond nu raar! Is dit gedrag nu nuttig of niet? Het antwoord is dat het voor de hond altijd nuttig is. Hij reageert namelijk op een situatie en kiest dan hoe hij erop moet reageren. In dit artikel leggen we je graag uit hoe dit komt!
een andere wereld
Het lijkt vaak of je hond raar gedrag stelt omdat het voor ons niet "logisch" is hoe hij reageert. Je hond beleeft de wereld echter anders dan wij. Hierdoor is zijn reactie anders omdat hij andere dingen heeft waargenomen. Zijn zintuigen zijn anders ontwikkeld. Zo is het bekend dat hun neus vele malen beter is dan die van ons. Ze ruiken dus veel meer dingen dan wij. Als wij zouden ruiken wat zij ruiken dan gaat er voor osn een hele nieuwe wereld open! Hun zicht, gehoor, tastzin en smaak zijn ook anders die van ons.
een andere motivatie
Hun motivatie om op die manier te reageren kan ook anders zijn. Ze hebben misschien honger, koud of iets gehoord op dat moment en gaan dan ook anders reageren als wij dit niet zo ervaren. Voor hun is het dan een logische reactie terwijl die voor ons dan "raar" is.
Honden stellen dus eigenlijk nooit "verkeerd" gedrag. Het is altijd een reactie op wat er zich intern (in hun lichaam) en extern (in de omgeving) afspeelt. Hun reactie heeft dus altijd een reden die voor hen op dat moment juist is!
Deze manier van kijken naar gedrag heet het "black box model". We kunnen de situatie analyseren waarop de hond reageert en zijn reactie hierop. Echter zijn motivatie weten we niet. Dit is een verborgen dus "zwart" voor ons.
Dus het is normaal?
Als we op deze manier naar onze hond gaan kijken dan kunnen we meer begrip tonen. Het kan echter voor ons (!) een slechte reactie zijn. Een reactie dat voor ons niet goed uitkomt. Maar dit voor ons een probleem en niet voor de hond. Hij heeft enkel gereageerd in het moment wat voor hem goed was. Wil dit dan zeggen dat je hond maar alles kan doen? Neen uiteraard niet. Het moet wel leefbaar blijven samen met je hond. Maar je kan wel gaan kijken naar welke situaties problemen geven en deze met management gaat aanpakken. Echter zijn vele problemen al "opgelost" door de kijken vanuit de bril van je hond.
2 voorbeelden uit het dagelijkse leven
Voorbeeld 1: Je hond snuffelt aan een lange grasspriet op wandeling. Je vindt dit "raar" want jij ruikt of ziet niks. Echter heeft je hond een beter reukorgaan dus hij ruikt wel degelijk iets! Je laat hem eraan ruiken en je gaat merken dat hij in vele gevallen maar enkele seconden nodig heeft om de volledige geur te analyseren. Dan loopt hij gewoon mee met je verder. Hij heeft dus normaal gedrag gesteld wat voor jou misschien eerst een "probleem" was. Door dit gedrag te begrijpen kan je hem deze tijd geven en zonder training je wandeling verder zetten. En jij kan genieten van de zon, dingen die voorbij komen of gewoon even rustig adem halen!
Voorbeeld 2: Je hond wil niet voorbij een bepaald stuk in je tuin. Je denkt dat je hond "flauw" is omdat er toch "niks" is. Wij kunnen er passeren dus moet je hond dit ook maar kunnen. Heb je echter al nagedacht of dat je hond de ondergrond daar wel fijn vindt, een vreemde geur waarneemt of iets anders hoort daar? Misschien ligt er net op dat stuk boomschors en voelt het voor je hond niet fijn om daarop te lopen. Heb je net het hek daar geverfd en ruikt hij de verf nog. Of heeft de buurman een bepaald geluid gehangen voor ongedierte en kan je hond dit horen? Wij kunnen dit niet waarnemen maar je hond wel. Dit geeft dan een andere reactie van je hond. Je kan dus met deze dingen rekening gaan houden en de omgeving aanpassen ofwel in het geval van de andere ondergrond stap voor stap gaan oefenen op gewenning van een andere ondergrond.
Snap jij nu het gedrag van je hond al beter? Als je hier aandacht aan gaat besteden dan zal het samenleven met je hond al veel gemakkelijker worden!
Deze manier van kijken naar je hond is een van de basiswaarden van De Hondenbond. We noemen dit hondgericht samenleven met je hond. Je hond moet hond kunnen zijn. Hij doet wat hij doet omdat hij HOND is. Vind je deze manier van samenleven met je hond fijn? Word dan lid van onze community waar je terecht komt bij andere hondeneigenaren én experts die er ook zo over denken!
Onze expert Annouck van AniLou vindt dit ook heel belangrijk. In haar groepslessen en privéconsulten is dit een belangrijke basiswaarde. Als lid van De Hondenbond kan je bij haar op deze manier aan de slag aan een voordeeltarief!
Lees meer over BARQ's
Slaap hondje, slaap
Lees meer
#BARQ's
Mag ik mijn hond verwennen?
Lees meer
#BARQ's
Waarom snuffelt mijn hond zo veel?
Lees meer
#BARQ's
Uitgelichte artikelen