Bepaal zelf hoe de opvoeding van je hond eruit ziet!
Over het al dan niet mogen verwennen van je huisdier, wordt er volop gediscussieerd. Daarom is het belangrijk om eerst te verduidelijken wat we onder ‘verwennen’ verstaan. Want nee; het is niet goed om toe te geven aan destructieve dingen die de gezondheid en het welzijn van jou en je hond kunnen schaden. Maar wat sta je dan wel toe en hoever kun je hierin gaan? Met deze richtvragen bepaal je zélf de grenzen binnen jouw opvoedingsstijl.
positief verwennen
Zolang verwennen inhoudt dat je voldoet aan de behoeften van de hond zelf zodat hij zich goed voelt, is er geen probleem. Je mag dus heerlijk doen waar jij en jouw hond zich goed bij voelen. Van samen slapen tot hem meenemen op restaurant… Wat voor de één een zaligheid is, wordt voor de ander een nachtmerrie. Kijk dus niet naar wat anderen doen, maar gebruik je buikgevoel over je eigen situatie.
jouw opvoedingsdoelen
Stel jezelf als hondeneigenaar steeds deze vragen voor je aan de opvoeding begint;
♥ Waarom heb je een hond gekocht?
♥ Wat wil je bereiken met je hond?
♥ Welke doelen wil je behalen?
Jouw weloverwogen antwoorden gaan bepalen hoe de opvoeding er zal uitzien.
♥ Welke zaken zal je moeten aanleren, verbieden en aanmoedigen?
♥ Hoe kunnen jullie als gezin tot deze doelen komen en zo een optimale samenleefsituatie creëren?
Iedereen is anders en dat is helemaal oké! ♥
jullie opvoedingsplan
Een opvoedingsplan op maat van jouw visie is erg belangrijk. Zo zal een gezin met jonge kinderen bijvoorbeeld vooral inzetten op veilig knuffelen en aaien, terwijl een therapiehond in een coaching praktijk misschien net minder gestreeld mag worden. Je zal dus zelf je doelen moeten bepalen om een geschikt plan op te stellen.
basisregels versus finetunen
Laat je vooral niet gek maken door wat anderen zeggen. Focus liever op je eigen situatie. De behoeften van jouw hond zijn namelijk anders dan die van de hond van de buurman of je beste vriend. Uiteraard zijn er een aantal basisregels, maar deze kan je finetunen naar jouw situatie. Samenleven met je hond hoeft geen strijd te zijn, dus geniet ervan! En neem die goedbedoelde adviezen van anderen gerust met een stevig korreltje zout.
De Hondenbond is er voor jou om de basisregels mee te geven. Wetenschappelijke onderbouwde kennis combineren we met ervaring in de praktijk bij onze experten. Zo kan jij met begeleiding van De Hondenbond volgens jouw plan aan de slag gaan om goed te gaan samenleven met je hond! ♥ Wil jij dit graag doen? Klik dan hier om je lidmaatschap in orde te maken.
Lees meer over BARQ's
Waarom snuffelt mijn hond zo veel?
Lees meer
#BARQ's
Hoe leer ik mijn hond stoppen met trekken aan de leiband?
Lees meer
#BARQ's
Is vers vlees wel gezond/veilig voor mijn hond én handig voor mij als eigenaar?
Lees meer
#BARQ's
Uitgelichte artikelen