Artikelen BARQ's Is vers vlees wel gezond/veilig voor mijn hond én handig voor mij als eigenaar?

Is vers vlees wel gezond/veilig voor mijn hond én handig voor mij als eigenaar?

06 Nov 2023
Leestijd: 5 minuten

Vers voer als basis van preventieve gezondheidszorg 

Voeding is niet zomaar een los onderdeel van het hondenwelzijn. Het is ermee verweven van zenuwstelsel tot immuunsysteem. Hierdoor wordt voeding in een globale aanpak als holistisch beschouwd. Toch is er soms weerstand tegen vers voeder. Maar is het werkelijk ook duur en moeilijk hanteerbaar? Wij zetten alle info helder voor je op een rijtje.

1. Voeding maakt ziek of gezond

Elk mens of dier dat voedsel van slechte kwaliteit eet, pleegt roofbouw op zijn lichaam. Want dit betekent dat er te weinig van de hoognodige voedingsstoffen worden opgenomen. Voor een tijdje lijkt het alsof het lichaam dit kan verdragen omdat het tekorten zelfs probeert te compenseren met lichaamseigen stoffen. Dit kan inderdaad even volgehouden worden, maar op een bepaald moment zal het lichaam uitgeput geraken en niet meer goed functioneren. Allerlei kwalen zullen ontstaan. Denk hierbij aan buikpijn, diarree, hoofdpijn, hyperactiviteit, last van spieren en gewrichten, lusteloos, blaasproblemen… Krijgt mens of dier echter wel alle nodige voedingsstoffen binnen én kan hij deze goed verteren, dan hebben alle lichaamsfuncties voldoende brandstof om ‘gewoon’ hun werk te doen. Zo voelen hond en baasje zich goed in hun vel!

2. Voeding stuurt ons gedrag

In de darmwand worden neurotransmitters aangemaakt. Deze neurotransmitters hebben we nodig voor heel wat lichaamsfuncties, waaronder zelfs ons gedrag. Als de darmwand intact is en goed functioneert, dan kunnen deze stoffen goed aangemaakt worden en is er een goede verbinding met de hersenen. Echter als de darmwand beschadigd is, bijvoorbeeld door ontsteking, zullen deze stoffen minder goed aangemaakt worden. Dit vaak met gedragsproblemen tot gevolg.

voeding vers vlees

3. Voeding beïnvloedt ons immuunsysteem

Hier heb je hetzelfde verhaal als bij het zenuwstelsel. Een gezonde darmwand waarbij alle voedingsstoffen goed kunnen worden opgenomen, is belangrijk voor de aanmaak van verschillende stoffen die de immuniteit regelen. Ook het microbioom (de darmflora) heeft hierop een invloed.

“Enkel als een hond 75 à 80% vlees eet, krijgt hij de nodige voedingsstoffen binnen om zijn darmwand intact en zijn microbioom stabiel te kunnen houden.”

 

4. Een hond verdraagt voornamelijk vlees

Denk je nu: “Ja uiteraard eet mijn hond enkel vlees!”? Ga dan maar even de zak hondenbrokken checken. Bij de ingrediëntenlijst ga je wellicht heel wat plantaardige bestanddelen tegenkomen. Deze zijn immers gemakkelijk verkrijgbaar voor de fabrikant omdat ze goedkoop, makkelijk te bewaren en goed tot een brok te kneden zijn. Hierdoor is dit vaak het hoofdbestanddeel van de voeding en krijgen de meeste honden deze brokken. De downside is dat een hond, als aangepast carnivoor, maar in beperkte mate plantaardig voedsel kan verdragen omdat zijn spijsverteringsstelsel gemaakt is om dierlijke bestanddelen te verteren. Het is dus belangrijk dat een hond minstens voor 75-80% aan dierlijke bestanddelen in zijn menu krijgt!

“Als je langdurig laagkwalitatief voert, is de vraag niet of je hond klachten zal ontwikkelen, maar wel hoe ernstig deze zullen zijn én wanneer ze gaan ontstaan.”

 


5. Is vers voer moeilijk en duur?

“Ja maar, vers voeren is zo ingewikkeld en prijzig…”; klinkt het cliché. En ja; het is waar dat je andere handelingen moet gaan doen, maar eens je dit gewend bent, gaat dit vanzelf. Veel beter dan te wachten tot symptomen optreden, is dus om preventief te werk te gaan en je hond optimaal gezond te houden. Zo vermijd je gespecialiseerde gezondheidszorg waaraan eveneens een kostenplaatje hangt. Denk maar aan dierenartsbezoeken en medicatie vanwege spijsverteringsproblemen of ziekte ten gevolgen van slechte voeding. Vaak kunnen ook dure verzorgingsproducten of supplementen weggelaten worden wanneer je vers voedert, waardoor het complete kostenplaatje niet duurder uitkomt. Investeren in de preventieve gezondheid van dier én mens, is dus altijd een goed plan. Beter voorkomen, dan genezen! Want wie een levend wezen in huis neemt, draagt er maar beter zorg voor.

 


Meer weten over de voeding van je hond? 

Bij De Hondenbond vinden we voeding super belangrijk en is een belangrijke basis voor het welzijn van de hond. We hebben daarom artikels over voeding in de DogDocs. Deze kan je lezen als je lid bent. Word dus lid of meld je aan om meer te leren over voeding! 

Wil je de visie en kennis over voeding door holistisch dierenarts Winnie Meeremans leren? Je kan als lid deze cursus volgen met €5.00 korting! Ontdek dan haar Cursus "voeding eenvoudig bekeken".

 

Lees meer over BARQ's

20 May 2024
Leestijd: 5 minuten
Zijn etherische oliën wel veilig?

#BARQ's

EO veilg
29 Sep 2023
Leestijd: 3 minuten
Waarom snuffelt mijn hond zo veel?

#BARQ's

snuffelen scrollen  (1)
09 Oct 2023
Leestijd: 3 minuten
Hoe leer ik mijn hond stoppen met trekken aan de leiband?

#BARQ's

trektocht wandelen